15 Şubat 2009 Pazar

Magreb Kuskusu


Yillardir bizim kuskus diye yedigimiz sey aslinda corbalikmis . Bizi kandirmislar. Fas, Cezayir ve Marakes (magrebler) in en unlu yemegi olan kuskus , ayni koftelik bulgur gibi incecik taneli bir hamur. Ilk baslarda hic bana yakin hissettirmedi kendini ama simdi hastasiyim diyebilirim. Bizim bildigimiz kuskusun aksine minik minik taneleriyle ve o tanelerin birbirine ne kadar yapismadigina ozen gosteriyorlar.
Yapilisi coook zahmetli gibi gorunse de alistikca cocuk oyuncagina donuyor.Tabi kuskus denilince , kuru kuru hicbirzaman yenilemez. Yukarida gordugunuz ilk yemekte onun olmazsa olmazi.(bizim kuru fasulye , pilav gibi).
MALZEMELER
  • - 600-700 gr kuskus
  • - 300-500 gr arasi iri dogranmis et (ben hindi kanadi kullandim, her cesit kaynayabilecek etle olur)
  • - 2-3 patates
  • - 2 havuc
  • - 1/5 kereviz koku (olmazsa olmazlarindan biri de bu)-
  • - 10 civarinda fasulye
  • - evinizde bunlara yakisabilecek baska ne sebze varsa da olur
  • - siviyag , zetinyagi , tereyagi
  • - tuz,1 kesme seker, karabiber
  • - salca
  • - su, bulyon

YAPILISI

- Etimizi iri dogranmis olarak once hafif kavuruyoruz, daha sonra uzerini kaplayincaya kadar su dokup kaynamaya birakiyoruz.

- Sebzeleri temizleyip iri parcalara boluyoruz.

- Dogranmis sebzeleri yapismayan tavada hafifce soteliyoruz, salca ve tuz ilave edip karistiriyoruz. Uzerine az miktarda su koyup kaynamasini bekliyoruz.

- Bir taraftan kuskusumuzu bir legene alip sicaksu dokup hepsini geri suzuyoruz.

- Kaynayan sebzeleri etlerin uzerine alip yuzeyini kaplayana kadar sicak su ekliyoruz.

- Et tenceremizin agzina uygun tel sugeci tencerenin uzerine koyup kuskusu suzgecin icine aliyoruz.




- Uzerine elimizle su serpistirip kasikla karistiriyoruz.Bu islemi iki uc kez yaptiginizda kuskus pismis olacaktir. Tencerenin icine harmanlayarak alabiirsiniz.
- Tencereye aldigimiz kuskusa tereyagi , tuz ve karabiber ilave ederek karistiriyoruz.Topak kalmayana kadar ister tencereyi sallayarak ister kepce yardimi ile calkalayarak karistiriyoruz.
- Yemegin icine zeytinyagi ve sekeri ilave ederek bir sure daha kisik ateste kaynatiyoruz.Sebzeler dagilmayacak sekilde pisiriyoruz.
- Kurufasulye - pilav gibi once kuskus sonra sulu yemek koyarak servis ediyoruz.
NOT
- Iki katli buhar tencereniz varsa onunlada bu islemi kolaylikla yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sen de yorum yazmak istermisin?