12 Şubat 2009 Perşembe

Misir Bulgurlu Kara Lahana Yemegi




Diyabetli olanlar icin bir komple ogun olabilecek bir yemek.Sebzesi, eti, karbohidrati hepsi icinde.Ve kayinvalidemden bildigim kadariyla karalahana yedigi aksamin sabahinda sekeri dusuk geliyor. Tabi bunlara dayanarak kendinizi salmayin cunku her yiyecegin her insanda etkisi ayni olmayabilir.Ama denemeye deger.

Ben kara lahanayi omrumde agzima surmedim suremem diyede dusunuyorum, sevenler affetsin...


MALZEMELER


  • -1 tutam karalahana

  • - 1 avuc misir bulguru

  • - 1 turk kahvesi fincani buyuklugunde kiyma

  • - su

  • - tuz

  • - diyette olmayanlar icin yag ve salca

YAPILISI


- Lahanalarimizi yikayip parmak kalinliginda gelisi guzel dogruyoruz


.- Suyumuzun icine alip kaynatiyoruz.


- Lahanalarimizin pismesine cok yakin misir bulgurunu ve yapismayan tavada yagsiz kavurdugumuz kimayi ekleyip on- on bes dakika daka kaynatip altini kapatiyoruz.



NOT


- Itiraf ediyorum yemegi ben yapmadim kayin validem yapti ama yanindaydim yaparken. Soylemesem icim rahat etmezdi.

Afyon Keskegi


Mmmmmmmmmm...
Keskek dedimi akan sular durur. Her yorede malzemesiyle veya yapilis sekliyle oynanir ama simdiye kadar yediklerimin hepsi de cook lezizdi.Afyon usulu olan bu keskek baska yorelere gore biraz sulu gibi oluyor.
Denizli (Babadag) keskegi ise sakiz gibi ki; omrumde yedigim en guzel keskek hatta yemektir.Gene Denizlinin Bozkurt ilcesine bagli bir kasabada yasamistim orada sutlusunu yemistim. Basta biraz garip geliyor ama keskek olarak dusunmeyince alisiliyor.
Sinoplu bir komsumuzun yaptigina gore de hic suyu kalmadan ve ezilmeden(dovulmeden) yeniliyor.
Bu yazimin arkasina Anadolu Turumuz devam ediyor yazsam herhalde kotu gitmezdi.Babam memur oldugu icin cok yer dolastik. Hatta soyle diyebilirim : basladigim hicbir okulu ayni evimizde otururken bitirmedim.Ama cok guzel anilarimiz oldu.Simdi evlendim fransaya geldim ama bes sene oldu ayni evdeyiz(hayat okulu).
Tarifi vermem biraz uzun olacak o yuzden merak edip te isteyen olursa verebilirim.

Mikrodalgada Islak Kek


Taif defteri nde iklimin verdigi bir tarifti. Allah ondan razi olsun. Yiyipte begenmeyen gormedim.Yanina krem santi ile servis yapiyorum ama fotograf alacak zamanim olmadi, 1.5 saat icinde bitmis pastam inanamadim.Iyiki basindan tedbirimi almisim.Tarifte bir iki degisiklik yaptim, kendi degisikliklerimi not kisminda yazacagim.












MALZEMELER








  • - 3 yumurta




  • - 1 su bardağı şeker




  • - 1 su bardağı süt




  • - 1/2 su bardağından bir parmak fazlası kadar yağ




  • - 2 yemek kaşığı kakao (ölçüsü arzuya göre değişebilir)




  • - kabartma tozu




  • - vanilya




  • -un




YAPILISI





- Yumurta, şeker süt ve kakaoyu çırp. Bu karışımdan bir su bardağı ayır.





- Kalan malzemeyi de karistirma kabina alip kalan sosla karistir.





- Yaglanmis borcama dokup 700 ° de 10 dakika pisiriyoruz.





- Dilimledikten sonra su bardagindaki sosu uzerine gezdiriyoruz.





- Soguduktan sonra afiyetle yiyoruz.









NOT





-Ilk basta yaptigimiz sosu cogaltiyorum( 1 yumurta, 1/3 su bardagi seker, 1/2 su bardagi sut ve 2-3 yemek kasigi da kakao ekleyip su bardagindaki sosla karistiriyorum)





- Iklimin de dedigi gibi borcaminizin sadece 1/3 inin dolmasi yeterli cunku geri kalani kabararak doluyor.

Evde Ekmek


Evde yapilan yiyeceklerin tadini hicbirsey tutmuyor desem yeridir herhalde. Gerci unlarim hazir undu ama genede insanin elinin deydigi sey daha bir baska. Ucuz bir alman (lidl) magazasindan aldigim ekmek unlari yazin makinamda denemistim sonuctan memnundum ama bir ekmek icin 2- 3 saat beklemek bana gore degil..Sunlari birde firinda denemek istiyorum deyip atildim yola 3 kg undan ekmek yapmisim, bende inanamadim.
- Alttaki yuvarlak olan ciabata
- Esmerimsi olan cereal
- Baget seklinde olan ise beyaz ekmek unu
Benim favorim ciabata , cunku RAMAZAN PIDESIni andirdi bana.

Rulo borek


Maalesef bizim buralardaki hazir yufkalar Turkiye'dekilere benzemiyor.Zaten ha deyince de bulamiyoruz
.Gene de , eh iste borek yemis kadar olduk dedirtiyor insana.Yufka sanki oyuncak hamurdan yapilmis gibi oluyor alisamadim bir turlu.

Haticenin Kartoplari (metamorfoz)





Makaronlarin icine surdugum krema icin actigim sut kremasi bosa gitmesin diye sevgili Hatice'den aldigim kartopu(herhalde adi boyle idi uzun zaman olmustu tarifi alali) tarifini biraz degistirerek deneyeyim dedim.Makaronlari yapamamanin stresi ile ancak bu cikti ortaya.Gene tarif vermenin haddim olmadigini dusunuyorum.Merak edenler bi zahmet portakal agacini tiklayiversinler.

Makaramamis Makaronlarim


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Evet, her ne kadar kasarli kofteyiandirsa da; bu gordukleriniz, benim makaramamis makaronlarim. Tadi begenildi , ama benim ne goruntusu ne de tadi hosuma gitmedi. Daha dogrusu ben yapamadim.Tarifini hanimisten aldim; o kadar guzel anlatmis ki, dayanamadim hadi sunu deneyeyim dedim. Veeee sonuc husran tepsiden uc kez topladim, dorduncude ancak bu sekli verebildim.Detayli anlatimina girmeyecegim ama bir- iki dipnot dusmek istedim.
Hanimis anlatirken demis;hamurun kivami akici ama genede kati olsun.
-Akici olan hamuru siktiginizda malesef siktigimiz gibi durmuyor.
Yine demis ki; 3-4 er cm capinda birer santim araliklarla sikin
-Ben de yine diyorum ki; hamur akici kivamda oldugu icin iki cm capinda siktiklarim bile dort cm i gecti diyebilirim
Bu sartlar altinda yapamayacagimi anladim biraz daha findik tozu ekledim..... gene olmadi
Baktim olmadi, dedim bunun hakkindan un gelir iki kasik ta un ekledim sonuc mu.....gorunen koy kilavuz istemez.
Genede esim bayila bayila yedi desem ne dersiniz?Fotograf cekmek icin bu kadar kaldi artik kusura bakmayin.
Tarifi vermenin haddim olmadigini dusunerek sizleri hanimise sevkediyorum.Cok akici bir anlatimi var , tebrik ediyorum.Ayrica da tesekkur ediyorum.

Frenk salatasi ile salata (endive)





















Ismini turkce olarak bilmedigim icin yazip yazmamakta kararsizdim. Su internet nelere kadir; bir tikla endive in frenk salatasi oldugunu ogrendim. Daha onceleri adini duymustum ama kendisini gormek nasip olmamisti.Fransa' ya geldigimde ogrendim tadini tuzunu. Ilk baslarda hic yiyemedim , ama simdi kis aylarindaki favori salatam diyebilirim.

MALZEMELER


  • - 2 frenk salatasi
  • - 2 havuc
  • - 2 haslanmis yumurta
  • - mor lahana
  • - mayonez
  • - sirke
  • - zeytin yagi
  • - tuz

YAPILISI

-Frenk salatalarini irice dograyip suda 15 dk islatiyoruz(acisini almak icin).

- Diger salata malzemelerini dograyip, frenk salatasini da suzdurup karistirma kabina aliyoruz.

- Mayonez,sirke ve yagdan sos yapip; salatanin uzerine gezdiriyoruz.

- Salatanin tuzunu ekleyip karistiriyoruz,daha sonra yumurtalari dograyip hafifce karistirip servis yapiyoruz.(Ben yumurtali sevmedigim icin bu resimde yumurta yok)

NOT

- Diyabetli olanlar icin bir tarif veriyorum sayilir ; frenk salatasini Ortadan ikiye bolup haslayip limon sikarak yiyebilirsiniz.

- Frenk salatasini marulu kullandiginiz hemen hemene her alanda kullanabilirsiniz.(sandwichlerde,makarna salatasinda,normal salatalarda vb...)

Blogumu gecici olarak durduran sebebim


















Iste hayatimin nesesi ;findik farem(babasinin da koalasi).

Ogrendigi uc kelimeyle bile kendini sevdirmeyi basaran, gozlerine bakinca hayati unutturan ve su anda gordugunuz bu cadi; yaptigi nazlarla annesine nefes aldirmadi iki haftadir.

Sahte Eriste





















Uzunca bir aranin ardindan cok sevvdigim bir yemegin tarifini vereyim dedim.Belki gulunecek cok kolay bir tarif ama ben bayiliyorum.Ayrica eristeyi sevip de yapmasina usenenler icin ozlem giderici diyebilirim.
MALZEMELER
  • -makarna
  • - siviyag
  • - su
  • - tuz

YAPILISI

-Teflon pilav tenceresine 3-4 kasik siviyag alinir,hemen makarna dokulup kizarana kadar karistirilir.

-Kizaran makarnalarin yuzunu kaplayip, hafif gecinceye kadar su eklenir.Pilav gibi suyunu cekene dek pisirilir

NOT

-yogurt esliginde servis edilmesi uygundur

Afyon'un Hashasli Katmeri




















Tadini bir kez aldiktan sonra unutamayacaginiz citir citir , kat kat, bir lezzet.Gecen gun kayinvalidem misafirlerimize yapmisti *****(5 yildiz ) aldi.
MALZEMELER
*hamuru icin:
  • -un
  • - tuz
  • - su

*katiklamak icin:

  • - yogun miktarda tereyagi
  • - sivi yag
  • - cekilmis ama kitirli kalmis hashas

YAPILISI

- Hamur kulak memesi kivaminda yogurulip dinlenmeye birakilir.

- Iki yumruk buyuklugunde hamur alinip ;yarim cm kalinliginda acilir

.- Tereyagi odasicakligindan biraz daha sicak sekilde eritilip siviyag ve hashasla karistirilir.

-Olusan harctan acilan hamura surulur ve hamur rulo seklinde sarilir.

- Yaptigimiz hamuru dinlendirirken diger hamurlari katiklayabiliriz.

- Hamurumuz 10 dk kadar dinlendikten sonra 3 parmak kalinliginda kesiyoruz

.- Olusan her parcayi merdane yardimiyla yuvarlakca acip bir sacta yad tavada cevirerek ve yaglayarak kizartiyoruz.

NOT Ayran ve domates,salatalikla cok yakisiyor.

Bizim Evin Klasik Salatasi




















Bizim evde marul salatasi denilince akla bu salata gelir ve daha begenmeyen insan gormedim.
MALZEMELER
  • - marul
  • - mor lahana
  • - havuc
  • - domates
  • - salatalik
  • - mayonez
  • - siviyag
  • - sirke
  • - tuz

YAPILISI

-Marul, domates, salatalik, mor lahana dogranir.

- Havuc rendelenir

- Tuz ekilir.

- Sirke, siviyag ve mayonezden bir sos yapilarak; salatanin uzerine gezdirilir.

NOT

-Malzemelerde miktar belirtmedim cunku her evde bir olcu vardir ve ona gore goz karari hesaplanir diye dusundum.

- Hayret ettim marullari ince doramisim.Bizim evde marul 2 cm kalinliginda dogranir normalde.

Sonbahar Turlusu


Aaaaaaaaaa gene mi patlican demezseniz;bunun da tarifini verecegim.Ve ben gene icindeki patateslere talim oldugum icin icinde patates kalmamis bir turlu.
MALZEMELER
  • -2 patlican
  • - 2 patates
  • - 2 havuc
  • - 2 domates
  • - 1 sogan
  • - bir tutam maydonoz
  • - 1 yemek kasigi salca
  • - siviyag, tuz, pulbiber

YAPILISI

-Patatesleri soyup, yikayip, irice dograyip tavada yumusatmadan; hafifce kizartiyoruz.Genis bir tabaga aliyoruz.

- Havuclari da soyup , dilimleyip ayni anda kizartabilirsiniz.

-Patlicani pijama seklinde soyup,iri iri dilimleyip ayni tavada kizartiyoruz ve patateslerin uzerine aliyoruz.

- Ayni tavada soganlari sotelemeye basliyoruz,arkasindan domates, arkasindan salca, tuz, pulbiber ve azcik da su ekleyip kaynamasini bekliyoruz.

- Pisirecegimiz tencereye kizarttigimiz malzemeleri alip uzerine yaptigimiz sosu dokup kisik ateste pisiriyoruz.

NOT

Ben birazcik fazla unutmusum ateste ,patatesler dagilacakmis neredeyse.....

Karniyarik



Esimin bayila bayila ve gene bayila yedigi bir yemektir.Zavalli patlican sevmeyen ben ise etrafindaki patateslerle yetiniyorum.


MALZEMELER



  • - 4 ufak boy patlican

  • - 400 gr kiyma

  • - 1 sogan

  • - 2 domates

  • - bir tutam maydonoz

  • - 1 biber

  • - 3 patates

  • - 1+1 cay bardagi su

  • - 1 bulyon

  • - 1 yemek kasigi salca

  • - siviyag, tuz, karabiber, pul biber

YAPILISI


- Patlicanlar pijama seklinde soyulur, yikanir, eger mikrodalganiz varsa en yuksek derecede yumusamaya baslayincaya kadar (10 dk) pisirilir.Yoksa; tavada, kizgin yagda kizartilir.


-Ayni anda ince dogradigimiz soganlari , biberi, kiymayi , domatesi, salcayi,bulyonu, maydonozu, tuz ve baharatlari da ilave ederek soteliyoruz ve 1 cay bardagi suyumuzu da ilave edip iki tasim kaynatiyoruz.


- Patatesleri de soyup, irice dograyip, patlicanlari kizarttigimiz tavada hafifce cok yumusatmadan kizartiyoruz.


- Bu arada kizattigimiz patlicanlari firin tepsimize aliyoruz.


- Birer catal ve bicak yardimiyla patlicanlara bir cizik atip, o cizigin icini catal ile gel git yaparak cukurlastiriyoruz.


- Olusan cukurlara kiymali harci bolusturuyoruz.


- Kiymali harcin tenceresine; kalan 1 cay bardagi suyu dokup kaynatiyoruz.


- Kizarttigimiz patatesleri, patlicanlarin yanina diziyoruz.


- Kaynayan suyu tepsiye dokup; onceden isittigimiz firinda (250°)15-20 dk pisiriyoruz.



NOT



Ben karniyariklarin uzerine; rendelenmis kasar serpip oyle firina veriyorum(tabi evde varsa).

Tavsan Sote


" Ne tavsan mi? " dediginizi duyar gibiyim.Esim markette gorunce dayanamiyor. aliyoruz.Sade haliyle cok agir oldugu icin bizim evde hep bu sosla yapilir. Esim de bayila bayila yer.

MALZEMELER

  • -1 butun tavsan
  • - 2 sogan
  • - 3 domates
  • - 1 kasik salca
  • - 1 bulyon
  • - 1 kase kadar su
  • - siviyag, tuz, arzuya gore baharat

YAPILISI

- Tavsani parcalara ayirip, yikayip, suzuyoruz. Bir tavada siviyag ile kizartiyoruz.

- Baska bir tavada; gelisi guzel dogradigimiz soganlari , rengi degisene kadar soteliyoruz.

- Rendeledigimiz domatesleri soganlarin uzerine alip, sotelemeye devam ediyoruz.

- Sotelenmekte olan domates ve soganimizin uzerine salca ve baharatlari ekliyoruz. Bir iki cevirdikten sonra suyumuzu ekleyip kaynamasini bekliyoruz.

- Kaynayan sosumuzun uzerine; tavsani ekleyip, kisik ateste etler yumusacik olana kadar pisiriyoruz

Kerevizli Sonbahar Salatasi


Sonbahar aylarinin bizim evdeki vazgecilmez salatasidir. Kerevizi sevenler icin ideal bir tarif vermek istedim.

MALZEMELER

  • 2 havuc
  • 1/6 mor lahana
  • 1/6 kereviz
  • 1 -2 yemek kasigi sirke
  • 2-3 yemek kasigi siviyag
  • 1 yemek kasigi mayonez
  • tuz
  • suslemek icin ceviz

YAPILISI

- Havuc ve kerevizlerimizi rendeliyoruz.

- Mor lahanamizi da ince ince kesiyoruz.

- Sirke, yag ve mayonezi de karistirip salatamizin uzerine gezdiriyoruz.

- Salatamizin tuzunu ekleyip karistirip, susleyip afiyetle yiyoruz.

NOT

Bu tarif uzerinden 3 -4 kisilik salata cikiyor.