9 Mayıs 2009 Cumartesi

AFYON BUKMESI

Hani su meshuuuur Ayon bukmesi var ya iste bu o.Eeeee blog sahibi Afyon lu olurda bukmesini yayinlamaz mi?

Citir citir, agizda dagilan , lezzetli mi lezzetli of of daha ne sayayim bilmem ki. Hele bir de bizim koy firinlarimizin tadi olsa yemeye kiyamazsiniz diyecegim ama biz kiyiyoruz ve afiyetle yiyoruz.

Uzun tipli olanlar bukme, yuvarlak olanlar agzi acik, biz agziacigi hep peynirle yapariz koyde de oyle yapiyorlar, nedenini hic anlamadim.
Yanina ya ayran, domates, salatalik turu ya da hosaf icmenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER

  • 1 kg un
  • tuz
  • su
  • hashas
  • bol tereyagi
  • siviyag
  • ic harc icin ister patates, ister peynir, ister ot, ister yesil mercimek, ister nohut ezmesi, ister pirasa daha ne sayayim secin birini.

YAPILISI

- Undan biraz ayirarak geri kalaniyla , tuz ve suyle bir hamur yoguruyoruz, ustunu kapatip dinlenmeye birakiyoruz.

- Eritilmis tereyagi , siviyagi ve cekilmis hashasi bir kapta karistiriyoruz cok akici bir kivam olacak.

- Ic harci hazirliyoruz. Nohutluyu veya pirasaliyi merak eden olursa sorsun yazabilirim, digerlerinide bilirsiniz zaten.

- Bir kilocuk hamur az olacagi icin hamuru herhalde ikiye bolmeniz yeterli olacaktir. iki yumruk buyuklugunde olsun bir tane beze. Soframiz da en az bir metreye yakin ve bacakli sofra olursa iyi our.

- Un serptigimiz sofraya bezemizi alip acabildigimiz kadar ( yarim cm kalinlikta) cok inceltmeden aciyoruz. Uzerine hashasli karisimdan serpistirip elimizle yaydiriyoruz. Her ucundan havalandira havalandira fazla yirtmadan ince aciyoruz.Sofranin kenarlarindan asagi sarkacak hamurumuz.

- Acilan hamuru rulo yapip diger bezeye geciyoruz.Ayni islemi uyguluyoruz.

- Ilk bezenin rulosunu alip, 3- 4 parmak kalinliginda kareler kesip, yagli zeminde oklava ile aciyoruz. Buyuklugu tatli tabagi kadar olsa yeterlidir ve dikdortgenimsi bir sekil en iyisidir.Cok ince bir hamur iyi olmaz.

- Acilan hamura ic harc uzunlamasina ( dikdortgenin kisa uclarina dikey gelecek sekilde) koyulur. Once bir tarafi, sonra diger tarafi kapatilir, fazla bastirmadan ters cevrilip yaglanmis tepsiye dizilir.

- Onceden isinmis firinda 270 derecede alt ust kizarana kadar pisirilir.





10 yorum:

  1. ımmhh...

    canım harika görünüyor....

    valla merak ettim tadını..nefis bir tarife benziyor...

    ellerine sağlık...

    köy fırınındaki halinide düşünebiliyorum...

    YanıtlaSil
  2. elime haşhaş geçtiği anda denemeliyim...

    helede patatesliyi mutlaka:)

    YanıtlaSil
  3. muhteşem bir tarif bu.ellerine sağlık.tam da bana göre olmuş..

    YanıtlaSil
  4. ellerine saglik canim enfes bisey olmuss yaa tadini cok merak ettim...

    YanıtlaSil
  5. canım yaa.ben seni çok aradım..şimdi yine linkini ekledim listeye bu url zaten var dedi:)))
    ama afyon bükmesi olarak hiç resim görünmedi listemde..epey öncedenmiş kayıt..
    vay be ben çok severim bükmeyi..demek sen afyonlusun gurban..bizim tercihlerimizdede var afyon..antalyaya yakınya ondan yani..büken düren ellerine sağlık canım benim öptüm..

    YanıtlaSil
  6. Eline Sağlık İnsanın görünce yiyesi hemen yapası geliyor..Afiyet Şeker Olsun Sizlere :)

    YanıtlaSil
  7. Nefis gorunuyor canim ellerine saglik
    Afyonun hashasi meshurdur bende aslen Usakliyim:))

    SEVGİLERR.

    YanıtlaSil
  8. ben çok severim yöre çeşitlerini..
    paylaşımına çok teşekkürler cnm.

    YanıtlaSil
  9. Çyala birlikte çok güzel olur bunu yemesi ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. ooofffff... nefis olmus canim. Bizimde kulaklari cinlasin Afyon´lu bir gelinimiz var. Sag olsun her Türkiye´ye gittigimde illa bu Afyon bükmesini yapar bize. Neden bilmiyorum tosun böregide diyorlar bizde. Canim ellerine saglik nefis olmus. Beni aldi taaaa Türkiye´lere o gelinimizin terasina götürdü bu böreklerin. Hep orda aksam serinliginde yeriz cünkü. Ah ah... izin geldi aklima. 3 hafta kaldi. kocaman sevgiler canim.

    YanıtlaSil

Sen de yorum yazmak istermisin?