Yillardir bizim kuskus diye yedigimiz sey aslinda corbalikmis . Bizi kandirmislar. Fas, Cezayir ve Marakes (magrebler) in en unlu yemegi olan kuskus , ayni koftelik bulgur gibi incecik taneli bir hamur. Ilk baslarda hic bana yakin hissettirmedi kendini ama simdi hastasiyim diyebilirim. Bizim bildigimiz kuskusun aksine minik minik taneleriyle ve o tanelerin birbirine ne kadar yapismadigina ozen gosteriyorlar.
Yapilisi coook zahmetli gibi gorunse de alistikca cocuk oyuncagina donuyor.Tabi kuskus denilince , kuru kuru hicbirzaman yenilemez. Yukarida gordugunuz ilk yemekte onun olmazsa olmazi.(bizim kuru fasulye , pilav gibi).
MALZEMELER
- - 600-700 gr kuskus
- - 300-500 gr arasi iri dogranmis et (ben hindi kanadi kullandim, her cesit kaynayabilecek etle olur)
- - 2-3 patates
- - 2 havuc
- - 1/5 kereviz koku (olmazsa olmazlarindan biri de bu)-
- - 10 civarinda fasulye
- - evinizde bunlara yakisabilecek baska ne sebze varsa da olur
- - siviyag , zetinyagi , tereyagi
- - tuz,1 kesme seker, karabiber
- - salca
- - su, bulyon
YAPILISI
- Etimizi iri dogranmis olarak once hafif kavuruyoruz, daha sonra uzerini kaplayincaya kadar su dokup kaynamaya birakiyoruz.
- Sebzeleri temizleyip iri parcalara boluyoruz.
- Dogranmis sebzeleri yapismayan tavada hafifce soteliyoruz, salca ve tuz ilave edip karistiriyoruz. Uzerine az miktarda su koyup kaynamasini bekliyoruz.
- Bir taraftan kuskusumuzu bir legene alip sicaksu dokup hepsini geri suzuyoruz.
- Kaynayan sebzeleri etlerin uzerine alip yuzeyini kaplayana kadar sicak su ekliyoruz.
- Et tenceremizin agzina uygun tel sugeci tencerenin uzerine koyup kuskusu suzgecin icine aliyoruz.
- Uzerine elimizle su serpistirip kasikla karistiriyoruz.Bu islemi iki uc kez yaptiginizda kuskus pismis olacaktir. Tencerenin icine harmanlayarak alabiirsiniz.
- Tencereye aldigimiz kuskusa tereyagi , tuz ve karabiber ilave ederek karistiriyoruz.Topak kalmayana kadar ister tencereyi sallayarak ister kepce yardimi ile calkalayarak karistiriyoruz.
- Yemegin icine zeytinyagi ve sekeri ilave ederek bir sure daha kisik ateste kaynatiyoruz.Sebzeler dagilmayacak sekilde pisiriyoruz.
- Kurufasulye - pilav gibi once kuskus sonra sulu yemek koyarak servis ediyoruz.
NOT
- Iki katli buhar tencereniz varsa onunlada bu islemi kolaylikla yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sen de yorum yazmak istermisin?